ALTIN 483,51
DOLAR 7,9245
EURO 9,3757
BIST 10,3719
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu

Zeytin ve zeytinyağının hiç bilinmeyen faydaları! Zeytinyağı nelere iyi gelir?

26.06.2020
59
A+
A-

Zeytin, 7000 yıllık geçmişe sahip, insanlık tarihinin her safhasında gelişimine destek olan Akdeniz kıyılarında yetişen bir meyvedir. M.Ö 5000 …

Zeytin, 7000 yıllık geçmişe sahip, insanlık tarihinin her safhasında gelişimine destek olan Akdeniz kıyılarında yetişen bir meyvedir. M.Ö 5000 yılında ilk kez Filistin, Girit ve Miken bölgelerinde tespit edilen zeytin, Antik Çağ’ın en büyük yazarlarından kabul edilen İzmirli Homeros’un yazıtlarında da bahsettiğini görüyoruz. Anadolu’nun zengin topraklarında da yetişen zeytin, Antik Roma dönemi boyunca en çok üretilen ve tüketilen besin olma özelliğine sahiptir. Sadece meyve olarak tüketilmeyen zeytinin yağı da çok fazla kullanılmaktadır. 7000 yıllık zeytin kültürüne bakıldığında hala aynı yöntem ve teknikle zeytinyağı yapıldığını arkeolojik verilerin ışığında görüyoruz.

Türkiye zeytin üretiminde dünyada İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra gelerek 4. Sırada yer almaktadır. Yapılan çalışmalar ve dikilen 24 milyon ağacın yakın gelecekte mahsul vermeye başlaması ile Türkiye’de zeytin üretimi yıllar içinde artarak gelişme göstermesi beklenmektedir. 

Diğer ülkelerde zeytin ağacı dikilecek yeni yerler kalmamışken Türkiye’de hala milyonlarca yeni ağaç dikmek için yerler bulunmaktadır. Buna binaen Türkiye’de zeytin üreticiliği adına atılan bu adımlar Türkiye’yi yakın gelecekte dünya zeytin üretiminde 2. Sıraya taşıması bekleniyor ve hedefleniyor.

Sofralık yeşil ve siyah zeytinler aynı ağacın mahsulüdür. Olgunlaşmadan vaktinden önce toplanan ürün yeşil zeytin olarak tüketilmektedir. Bir süre daha bekletilip toplanan zeytin ise siyah zeytin olarak kullanılmaktadır. Zeytinler hasat edildikten hemen sonra yenmez, ancak belli bir işlemden geçtikten sonra sofralarda yer alabilir.

Ülkemizde en yaygın zeytin ve zeytinyağı üreticiliği Ege ve Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Bazı büyük tesisler dışında yerel halkın butik olarak yaptığı işletmelerde bulunmaktadır. Dünya genelinde elde edilen zeytinlerin %90’ı ile zeytinyağı üretilmektedir. 

Ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi bu kadar yaygınken, ne yazık ki zeytinyağı tüketimi pek de yaygın değildir. Sofralardan eksik edilmemesi gereken zeytinyağı en sağlıklı yağlardandır. Doktorların şifa niyetine her gün bir kaşık zeytinyağı içmenin insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. 

ZEYTİNİN FAYDALARI

Tarih boyunca insanoğlunun severek tükettiği zeytin günümüzde de sofralardan eksik olmayan bir besin olmakla birlikte sağlığa da birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle kahvaltılarda belli miktarda yendiğinde içerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu yağların belli oranda karşılanmasını sağlar. Zeytinin faydaları:

Günde 3-5 tane zeytin tüketmek mide ağrılarının belli oranda azaltır.
Kolon kanserine karşı koruyucudur.
Sindirimi kolaylaştırır.
Zeytin de güçlü antioksidan içeren besinlerden olduğu için, vücudun toksinlerden arınıp zehirlenmelere karşı korur.
Kan yapıcıdır.
Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Tok tutma özelliği sayesinde diyet yapanların kurtarıcısıdır.
Sağlığa olan tüm yararlarının yanında cilt onarımı ve hücre yenilenmesine de katkıda bulunduğu için yaşlanma belirtilerini geciktirir. 

ZEYTİNİN BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat 1.39

Protein 0.19

Yağ 2.51

Lif 0.37

Kolesterol 0

Sodyum 169.05

Potasyum 1.84

Kalsiyum 20.24

Vitamin A 3.91

Vitamin C 0.21

Demir 1.44

ZEYTİNYAĞI FAYDALARI

Yemeklere kattığı lezzetle birlikte aynı zamanda yemeklerin daha sağlıklı olmasını sağlayan zeytinyağı tam bir mucizedir. Dokunduğu her yere şifa veren zeytinyağı nemlendirici olarak yüze sürülebilir, saçlara maske yapılabilir, salatalara eklenerek çok lezzetli bir sos elde edilebilir. Tüm bu kullanımlarının yanında zeytinyağının faydaları şöyledir:

Organların kendini yenilemesine yardımcı olur.
Karaciğerin temizlenip sağlıkla çalışmasını sağlar
İçerdiği yüksek E vitamini sayesinde hücre yenilenmesine katkıda bulunur ve yaşlanmayı geciktirir.
Alzheimer hastalığının görülmesini önler
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.
Antioksidan içeren zeytinyağı vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser hücrelerinin de gelişimine ve yayılmasına engel olur.

CİLT VE SAÇ BAKIMINDA ZEYTİNYAĞI

Günümüzde kozmetik malzemelere çok fazla para harcanmaktadır. Saç ve cilt bakımına verilen içerisinde bir sürü kimyasal barındıran ürünler esasında cildimize ve saçımıza çok fazla zarar veriyor. Oysa doğal bir zeytinyağı tek başına onlarca kozmetik ürününün yapamadığını tek başına yapar. 

Duştan 45 dakika önce saçlara sadece zeytinyağı sürüp bekletmek saçlara doğal parlaklık verirken daha sağlıklı ve gür uzamasını sağlar.
Her akşam yatmadan önce bir pamuğa birkaç damla zeytinyağı damlatarak doğal bir tonik gibi cilt temizlendiğinde cildin nem ihtiyacını doğal olarak karşılar, ölü hücrelerden arınmasına yardımcı olur ve yaşlanmayı geciktirir. 
Doğal peeling olarak limon ve zeytinyağı karıştırıldığında ciltte siyah nokta ve sivilce oluşumun engeller. 

1 ÇAY KAŞIĞI ZEYTİNYAĞININ BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat 0.01

Yağ 4.5

Kolesterol 0

Sodyum 0.09

Potasyum 0.05

Kalsiyum 0.05

Vitamin A 7.05

Demir 0.03

ETİKETLER: , , , ,
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.