ALTIN 443,20
DOLAR 6,9750
EURO 8,2215
BIST 9,1412
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Az Bulutlu

Türkiye’nin yerli ve ulusal patates tohumları laboratuvarda üretiliyor

27.05.2020
47
A+
A-

ABONE OLTürkiye’yi kendi patates tohumunu çeşitlendirip geliştirebilen devletlerden biri yaparak çiftçilerin daha çok verim elde edebilmesi …

ABONE OL

Türkiye’yi kendi patates tohumunu çeşitlendirip geliştirebilen devletlerden biri yaparak çiftçilerin daha çok verim elde edebilmesi hedefiyle memleket toprağı ve mevsim koşullarına müsait tohum üretme maksadıyla 2002 yılında kurulan firma, 7’si tescilli, 10’u ise tescil sürecinde olan 17 yerli patates çeşidi geliştirdi.

Türkiye’nin birinci yerli mor patatesi “İlkmor” başta olmak üzere ”Zirve”, ”Doruk”, ”Kutup”, ”Bahar”, ”Kaya”, ”Volkan” ismindeki yerli ve ulusal patates tohumları ile Türk çiftçisinin muhtaçlığını karşılayan firma, ”Ayaz”, ”Yediveren”, ”Yaprak”, ”Yankı”, ”Yaldız”, ”Maden”, ”Kafkas”, ”Altay”, ”Aydos” ve ”Petek” ismi verilen tohumları da test aşamalarının akabinde yurt içi ve yurt dışına gönderecek.

Laboratuvar ortamında bilirkişilerin hassas çalışmalarıyla ortaya çıkarılan çeşitler, son yıllarda yerli ve ulusal üretime yönelik pratikler için de Türk tohumculuğunun gelişmesi ismine değerli bir adım olarak görülüyor.

Hususî firmanın Idare Konseyi Lideri Yakup Karahan, AA muhabirine, patates tohumu üretme fikrinin nasıl ortaya çıktığını, gösterilen uğraşın akabinde ulaştıkları başarılı sonuçları anlattı.

Türkiye’de, 1990’lı yılların ahir ortaya çıkan patates siğili illeti nedeniyle bugün 146 bin dekar sahanın patates ekimine saklı bulunduğunu belirten Karahan, yurt dışından Türkiye’ye yıllarca bilinçli olarak hastalıklı ve kalitesiz patates tohumu gönderildiğini, bunun da verimi olumsuz etkilediğini kaydetti.

Avrupa’dan patates tohumu ithal ettikleri periyotta firma yetkilileri ile yaptığı görüşmede, sağlıklı tohum talebinin reddedilmesinin akabinde yerli tohum üretmek için kolları sıvadıklarını aktaran Karahan, “Yabancı firmalar devletimize en sağlıksız, hastalıklı ve istenilmeyen tohumları veriyorlardı. Başka memleketlere kalite tarafında çok iyi tohumlar verilirken bize ne bulurlarsa gönderiyorlardı.

Bu durumu görünce tohum ithal ettiğimiz firmalara, ‘Size çok iyi para veriyoruz, bize daha iyi tohum verin’ dediğimde, ‘Git Mars’tan al’ dediler. Bu konuşmanın akabinde 2002 yılında karar verip laboratuvar kurdum.” dedi.

Gülşehir ilçesinde faaliyet sürdüren laboratuvarın yanı sıra çeşitli vilayetlerdeki topraklarda yılda yaklaşık 140 bin ton patates ürettiklerini de lisana getiren Karahan, yerli tohum ortaya çıkarabilmek için çalışmalara başladıkları birinci yıllarda ürettikleri tohumlarda bozulmalar olduğunu, ama yılmadıklarını söyledi.

Bugüne kadar Ar-Ge faaliyetleri için 10 milyon doların üzerinde harcama yaptıklarını, azimle ve çabayla harcadıkları emeğin karşılığını aldıklarını belirten Karahan, şöyle konuştu:

“Çok meşakkatler çektik, ürettiğimiz bitkilerde küflenme oluyordu. Birinci yıllarda bir kilo tohum üretemedik. Daha sonra yeni bir laboratuvar daha kurduk. Çok iyi bir bilirkişi ekip oluşturduk. Tohum Tescil Serfikasyon Müdüriyetinin geçen yıl Türkiye’nin farklı yörelerinde yaptığı denemelerde verim açısından birinci sıraları bizim ürettiğimiz tohumlar aldı.

Her sene yeni tohum çeşidi ile tescile başvurarak memleketimize ilişkin patates tohum çeşidi sayısını arttırıyoruz. Yalnızca patates üzerine çalışıyoruz. Topraklarımızı çok iyi tanıyoruz. Odağımızda, Türk çiftçisine kazandıracak çeşitleri ıslah etmek var. Çiftçiye kazandırmak için hastalıksız, kaliteli, verimli ve emniyetli tohum sunabilmek çok kıymetli.”

Geçen yıl 16 bin ton tohum sertifikalandırdıklarını, bu yıl amaçlarının 40 bin ton olduğunu vurgulayan Karahan, Türkiye’de yıllık ortalama 90 bin ton patates tohumuna gereksinim duyulduğunu, en kısa süreçte yurt dışından gelen tohum ölçüsünün minimuma düşürülmesinin amaçlandığını bildirdi.

Karahan, yüklü olarak anavatanı Peru ile vesair Güney Amerika memleketlerinde yetiştirilen, karbonhidrat, potasyum, C vitamini, folik asit ve demir kaynağı olarak bilinen mor patatesi 15 yıllık bir çalışma neticesinde yerli tohum olarak üretmeyi başardıklarını da anlattı.

Nevşehir Tarım ve Orman Vilayet Yöneticisi Okan Yılmaz da firmanın yerli patates tohumu üretimi konusunda yürüttüğü çalışmaları takdirle karşıladıklarını söyledi.

Yerli tohum üretiminin Türk tarımının geleceği açısından kıymetli olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Tarımsal eserlerin tohumlarında geçmişte yurt dışına bağımlılık orantımız yüksekti.

Devletimizdeki birtakım kurum ve kuruluşların son yıllardaki ağır çalışmaları neticesinde hububat, zerzevat ve sair eserlerin tohumlarında yerlilik orantımız her geçen yıl artmaktadır. Tarım açısından olumlu buluyoruz. Bakanlık olarak da bu çalışmaları destekliyoruz.” diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.