ALTIN 487,38
DOLAR 7,9701
EURO 9,4633
BIST 10,4074
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Sisli

Türkiye’nin en erkenci karpuzu salgına karşın geliyor: Uykularımız kaçardı

03.06.2020
83
A+
A-

Armağan Kabaklı ADANA – Yaklaşık 800 bin ton ile Türkiye’nin yıllık karpuz muhtaçlığının yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan Adana’da karpuz hasadı …

Armağan Kabaklı

ADANA – Yaklaşık 800 bin ton ile Türkiye’nin yıllık karpuz muhtaçlığının yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan Adana’da karpuz hasadı devam ediyor. Kentin kıyı ilçesi olmasına karşın turizmde tesisleşmeye gidemeyen Karataş’ta, iktisat çarklarını küçük çapta yerli turizmin oluşturduğu hareket ile tekne balıkçılığı ve tarım döndürüyor.

‘TARLADA KALMASINDAN KORKTUK’

Üreticiler bu yıl sıcakların erken gelmesi nedenliye narenciyenin kolunda yandığını bu nedenle umutlarını karpuza bağladıklarını söylüyor. Bahçe Mahallesi’nde devam eden hasat sırasında görüştüğümüz karpuz üreticisi Cemil Koca, tarlada 25 kuruş ile 40 kuruş arasında alıcı bulan karpuzun, pandemi nedeniyle tarlada kalmamasına sevindiklerini belirterek, “Çok zahmetli bir iş. Bugünlere getirene kadar akla karayı seçiyoruz” diye konuştu.

Güçlü alüvyonlara sahip olan Karataş’ta yetişen Adana karpuzu, Türkiye’nin en erkenci karpuzu. Toprağın niteliği nedeniyle lezzetiyle de isminden bahsettiren Adana karpuzunda Karataş ve Tuzla üzere güney ilçelerden başlayan hasat kuzey ilçelerde yaz uzunluğu devam edecek.

‘BORCUMUZU ÖDEYELİM, YETER’

Karpuz üreticisi Koca, hasadın başlamasıyla umutlandıklarını belirterek, “Para yapar mı yapmaz mı diye geceleri uyuyamazdık. Uykumuz kaçardı. Yeniden buna da şükür. 1. aydan başlayarak altınca aya kadar dikimi ve serasını yapıyoruz. Şu an hasadımız başladı. Bahçe köyü olarak bu ayın sonuna kadar hasadımız biter . Fiyatlar geçen yılın fiyatı üzere fakat tekrar mesuduz. Neden? Bu marazdan ötürü karpuzun gittiğine bahtiyarız. Borcumuz kalmadı sağa sola. Biz borcumuzu ödeyelim de onurumuzla ak çıkalım değerli olan bu. Biz çiftçi olarak ezilmişiz ancak biz ezilirsek 80 milyon ezilir” diye konuştu.

‘HERKESİN YAPACAĞI İŞ DEĞİL’

Mersin’den Adana’ya karpuz hasadı için gelen Hacı Yusuf Kılıç da hasadın çetin ve meşakkatli bir iş olduğunu belirterek, “Bir fabrika ismine karpuz yüklüyoruz. Dört yıldır bu işi yapıyorum. Her yıl karpuz serisinde başlarız, bitene kadar… Evvel kırımı yapılıyor, daha sonra personel onu traktöre koyuyor sonra getiriyor kamyona istifliyor. Yani her herkesin yapacağı iş değil” tabirlerini kullandı.

.

Bir sair tarım personeli Ali Ateş de korona salgını nedeniyle iş bulamamaktan korktuklarını karpuz hasadının başlaması ile birlikte iş bulduklarını söyledi. Ateş, karpuz hasadı bittiğinde narenciyede çalıştığını ve hayatının tarlada, bahçede geçtiğini söz ederek, “Pandemi günlerinde kurallara uyuyoruz. Servislerde daha az emekçi taşınıyor. üç servisle geliyoruz. Her bir servise dokuz kişi alıyoruz. Bu bizi biraz zorluyor. Kurallara uyuyoruz, maske takıyoruz. Çevre teminatım yeşil kart. Diyecek bir şey yok millete hizmet ediyoruz” dedi.

‘ÜRETİMİ DESTEKLEYECEĞİZ’

CHP’nin Karataş İlçe Belediye ve Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Sedat Gül de, Karataş’ın karpuzunun Türkiye’nin en lezzetli karpuzu olduğunu söz ederek Adana Belediyesi’nin karpuz üreticisine çeşitli desteklerde bulunduğunu aktardı: “Ceyhan ve Seyhan Nehri arasında Toroslar’a kadar uzanan, varlıklı alüvyonlardan oluşan bereketli topraklarda yetişiyor karpuz. Adana Büyükşehir Belediye Liderimiz Zeydan Karalar küçük çaplı tarım üreticilerine bu güç günlerde desteğini verdi. Biz tohumu, toprağı, üretimi ve üreticiyi desteklemeye devam edeceğiz. Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin temel taşlarının birisi de üretimi desteklemektir. Üretici kalkınırsa Türkiye kalkınır”

Adana’da yıllık 800 bin ton civarında üretilen karpuz vatandaşa 2 ila 2,5 liraya ulaşıyor. Güçlükle koşullarda devam eden hasat Ağustos ayına kadar sürecek.

ETİKETLER: , , , ,
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.