ALTIN 506,03
DOLAR 8,2996
EURO 9,7433
BIST 10,7658
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Gök Gürültülü

Siyah (mürdüm) eriğin yararları nelerdir? Siyah erik ne işe yarar…

29.06.2020
74
A+
A-

Her çeşit toprakta yetişebilen ve yaklaşık olarak bilinen 2000 türü bulunan eriğin çeşitlerinden biri de siyah eriktir. Siyah erik, diğer …

Her çeşit toprakta yetişebilen ve yaklaşık olarak bilinen 2000 türü bulunan eriğin çeşitlerinden biri de siyah eriktir. Siyah erik, diğer meyvelerden daha zengin antioksidan kaynağı ve vitamin deposu bir besindir. Doğanın sunduğu her meyve be sebze insan bedeni için oldukça faydalı olduğundan özel olarak tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hastalıklara direncin artması ve daha güçlü bir bedene sahip olmak için sağlıklı ve doğal gıdaların tüketilmesi beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Siyah erik, yaz sonlarına doğru yetişen siyah erik, güçlü bir antioksidan kaynağı olarak tüketilmesi önerilmektedir. 

SİYAH (MÜRDÜM) ERİĞİN FAYDALARI

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı korunmak için daha çok besin değerleri bakımından zengin ve antioksidan kaynağı besinlerin tüketilmesi önerilir. Rengi canlı ve koyu olan gıdalar ise antioksidan açısından zengin olduğu bilinmektedir. Siyah erik de bu besinlerden biri olarak çok güçlü antioksidan kaynağıdır ve küçük büyük herkesin tüketmesi tavsiye edilmektedir. Siya eriğin insan sağlığına olan faydaları şöyledir:

 

 

Siyah erik çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidan besinleri, vücuttaki toksinlerin yani zararlı hücrelerin atılmasını sağlar, kanser hücrelerinin yayılmasına engel olarak sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. 
İçerdiği vitamin ve mineraller vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini büyük oranda karşılamaktadır.
Bağırsak ve mideyi rahatlatarak sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlamaktadır. 
Sigara, alkol ve sağlıksız beslenmeden kaynaklı olarak tahrip olan karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kan basıncı düzenlenmesine yardımcı olarak kalp krizi riskini düşürmektedir.
Kan akışının düzenlenmesini sağlayarak kolesterolün düşmesini sağlar.
Siyah erik, doğal şeker içeren meyve olduğundan gün içinde gelen tatlı krizlerine en sağlıklı çözüm olmaktadır. 
İltihap sökücüdür. Vücutta biriken iltihap ve enfeksiyonun doğal yollarla atılmasını sağlamaktadır. 
C vitamini bakımında da oldukça zengin olan siyah erik, hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. 
İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını koruduğu bilinmektedir. 
Gün içinde enerjinin düşmesi durumunda içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde enerjinin yükselmesine yardımcı olmaktadır. 
Siyah erik, lif kaynaklı bir besindir. Bundan dolayı bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık sorunu yaşayan kişilerin de tüketmesi sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. 

SİYAH (MÜRDÜM) ERİK KULLANIM ALANLARI

Mevsiminde öğünlerde yer verilmesi uygun görülen bir meyve olarak gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak bunun dışında kompostosu ve çayı da yapılabilir. Kurutulmuş siyah erik çayı gün içinde bir bardak içildiğinde metabolizmanın hızlanmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Gün içinde düzenli olarak kuru erik çayının içilmesi, vücutta biriken toksinlerin ve iltihaplanmaların en doğal şekilde atılmasına büyük katkı sağlamaktadır. 

Erik Çayı Nasıl Hazırlanır: 1 bardak kaynamış suyun içerisine 5-6 tane kuru siyah erik atılır ve yaklaşık olarak 5 dakika demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra içilecek ılıklığı geldikten sonra tüketilebilir. Her gün düzenli olarak içilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kanser hücrelerinin yok olmasına yardımcı olduğu için tavsiye edilmektedir. 

1 ADET (45 GR) BÜYÜK SİYAH ERİĞİN BESİN DEĞERLERİ 

Karbonhidrat (g) 4.94
Protein (g) 0.07
Yağ (g) 0.23
Lif (g) 0.99
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 1.35
Potasyum (mg) 63
Kalsiyum (mg) 3.6
Vitamin A (iu) 135
Vitamin C (mg) 2.16
Demir 0.05

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.