ALTIN 474,07
DOLAR 7,5575
EURO 8,9826
BIST 9,7776
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Rüzgarlı

Muğla’da salep eken çiftçiler, kilosu 350 TL’den siparişlere yetişemiyor

23.05.2020
184
A+
A-

Bitkisel Üretim Umumî Müdürlüğünce yürütülen “Itri-Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi” girişimi …

Bitkisel Üretim Umumî Müdürlüğünce yürütülen “Itri-Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi” girişimi kapsamında Muğla‘da Tarım ve Orman Müdüriyeti ile Ege Ziraî Araştırma Enstitüsü Müdüriyeti iş birliğinde salep üretim çalışması yürütülüyor. Bu kapsamda kentin farklı rakımlardaki turistik ilçelerinde ekimi yapılan salep orkidesinin üreticisine gelir getirilmesi ve çeşidin korunması hedefleniyor.

TÜRKİYE’DE TABIATTAN KOPARILMASI YASAK

Tarım ve Orman Vilayet Yönetici Barış Saylak, salep bitkisinin 183 memlekette müdafaa altına alındığını, Türkiye‘de ise 1996’dan bu yana tabiattan toplanmasının yasak olduğunu söyledi. Muğla’da 5 ilçede 10 dekar ortamda üretime devam ettikleri salebin değerli ve katma bedelli bir bitki olduğunu vurgulayan Saylak, bitkinin tabiatta koparılması ve toplanmasının son aşama ağır cezaları olduğunu lisana getirdi. Sürdürülebilirlik için artık salebin tarımının yapıldığını aktaran Saylak, bir dekara yaklaşık 300 kilogram eser alındığını söz etti.

KİLOSU 350 LİRA

Memleketin varlıklı salep ve orkide çeşitlerinin yıllarca kaçak sökümlerle yurt dışına kaçırıldığına dikkati çeken Saylak, “Yürütülen girişimle salep üretiminde üreticiye değerli bir gelir sağlayıp, cinsin devamlılığını sağlıyoruz. Salebin kilogramı 350 liradan yalnızca tohumluk olarak memleketin dört bir yanına gönderiliyor. Şu anda talebi karşılamakta güçlük çekiyoruz. Gayemiz salep ekimini artırmak” diye konuştu.

Saylak, üretilen saleplerin daha çok içecek olarak değil, yumru ve tohumluk olarak öbür bölgelerdeki üreticilere satışının yapıldığını söyledi.

“İLK KERE YAPTIĞIM BU İŞTEN KEYİF ALDIM”

Salep üretimi yapmak için Datça ilçesinden tarla alan Orhan Tuncel, İstanbul’un ağır atmosferinden kaçıp birinci olarak Bodrum’a yerleştiğini, sonrasında Datça’dan arazi satın aldığını lisana getirdi. Domates ve patates ekmek istemediği için tarım işçisinin yönlendirmesiyle ilçede birinci kez salep ektiğini belirten Tuncel, “İki yıldır salep üretiyorum. Şu an çok keyifli formda ektiğim saleple ilgileniyorum. Birinci sefer yaptığım bu işten çok keyif aldım.” dedi.

ETİKETLER: , , , ,
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.