ALTIN 485,32
DOLAR 7,8345
EURO 9,2973
BIST 10,2880
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Sağanak Yağışlı

Kişniş tohumunun yararları nelerdir? Kişniş tohumu çayı nasıl hazırlanır?

03.07.2020
59
A+
A-

Kişniş tohumu ve kişniş bitkisi muhtelif mutfak kültürlerinde çok fazla kullanılan bir bitkidir. Genellikle toz haline getirilen baharatı …

Kişniş tohumu ve kişniş bitkisi muhtelif mutfak kültürlerinde çok fazla kullanılan bir bitkidir. Genellikle toz haline getirilen baharatı yemeklerde ve soslarda kullanılsa da tohumu ve yapraklarının da farklı yemek ve salatalarda kullanılması mümkündür. Kişniş, Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerde rahatlıkla yetiştiğinden ülkemizde de Ege ve Akdeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilen kişniş, gölge, havadar ama sıcak yerlerde kurutularak tüketilmeye hazırlanır. Kişnişin en önemli özelliği antioksidan kaynağı olmasıdır. Toksinlerin vücuttan atılmasında etkili olan kişniş, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da etkili bir bitkidir. Yemeklerde baharat olarak kullanılmasının yanında çayı da kolaylıkla hazırlanıp tüketilebilir.

KİŞNİŞ TOHUMUNUN FAYDALARI

Akdeniz kıyılarında yetiştirilen kişniş otu, sindirim problemlerinden gıda zehirlenmesinin tedavisine kadar farklı farklı hastalıkların iyileşme sürecini hızlandırdığı bilinmektedir. Dikkatli ve düzenli kullanılmasıyla birlikte bedenin daha sağlıklı ve zinde kalmasına yardımcı olan kişnişin faydaları şöyledir:

Antioksidan kaynağı olan kişniş, kanser hücreleriyle savaşarak vücutta yayılmasını engel olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Sağlıksız beslenmeden kaynaklı vücutta biriken toksinlerin vücuttan arındırarak iç organların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. 
Kişniş, kötü kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğundan kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Böylece hem kalp krizi hem de felç ve inme riskini en aza düşürmektedir. 
Sindirim problemi olanların kişnişi pişirdikleri yemeklerde ya da salatalarda kullanmaları durumunda bağırsakların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. 
Gıda zehirlenmesine karşı kişnişin yenmesi önerilir. 
Stresi siniri azalttığı, vücuda rahatlattığı da bilinmektedir. 
Mide bulantısı, baş dönmesi, kusma gibi rahatsızlıkların görülmesinde tüketilmesi tavsiye edilir. 
Uyku problemi olan kişilerin uyku düzenini sağlar.
Kandaki şeker oranını dengeler
İştah açıcı özelliği sayesinde yeme problemi olanların yemeklerine katmasına ya da çayını içmesi önerilir. 
Kişniş, iltihaplanmaların geçmesinde kullanabilmektedir. 
Sivilce oluşumuna ve sivilce izlerinin geçmesine yardımcı olmaktadır. 
Öğütülmemiş kişniş tohumu direkt olarak çiğnendiğinde ağızdaki kötü kokunun çabucak geçmesini sağlamaktadır. 

KİŞNİŞ TOHUMU KULLANIM ALANLARI

Baharat olarak yemeklerde kullanıldığında yemeklere farklı bir aroma katan kişniş, özellikle et yemeklerinde kullanılabilir. Yeşil yaprakları salatalara eklendiğinde ise vücudun toksinlerden arınmasında etkili olmaktadır. Bunun dışında en faydalı kullanım alanı olan kişniş tohumu çayı düzenli olarak tüketildiğinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasında, vücudun toksinlerden arınması gibi önemli sağlık sorunlarına çözüm olmaktadır. Kişniş çayı ayrıca tonik olarak kullanıldığında sivilce oluşumu engellediği gibi sivilce ve yara izlerinin de geçmesini yardımcı olmaktadır. 

KİŞNİŞ ÇAYI HAZIRLANIŞI

Diğer bitki çaylarının hazırlanması gibi oldukça basit bir yöntemle hazırlanan kişniş çayı için 1 bardak kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı ezilmiş kişniş tohumu eklenir ve 5-10 dakika kadar demlenmesi beklenir. İçilecek kıvama gelinceye kadar bekletilip günde 1 bardak şeklinde tüketilebilir. 

KİŞNİŞİN ZARARLARI

Birçok sağlık soruna iyi gelen kişnişin sağlığa zarar verebileceği belirgin bir etkisi yoktur. Ancak yine de hamile ve emziren kadınların doktorlarına danışmadan içmemesi gerekir. Alerjik herhangi bir durumun olması bebeğe ya da anneye zarar verebildiğinden dikkat edilmelidir. 

100 GR KİŞNİŞİN BESİN DEĞERLERİ

Kalori 298.00 
Su 8.86 gr
Karbonhidrat 54.99 gr
Lif 41.90 gr
Protein 12.37 gr
Yağ 17.77 gr
Demir 16.32 mg
Fosfor 409.00 mg
Magnezyum 330.00 mg
Çinko 4.70 mg
Bakır 0.97 mg
Selenyum 26.20 mg
Mangan 1.90 
Doymus Yağ 0.99 gr
Sodyum 35.00 mg
Potasyum 1267.00 mg
Kalsiyum 709.00 mg 
Vitamin C 21.00 mg

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.