ALTIN 487,68
DOLAR 7,9600
EURO 9,4270
BIST 10,4489
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu

“İthal karpuz yerli üreticiye zarar veriyor”

06.06.2020
82
A+
A-

Seyhan Ziraat Odası Idare Şurası Üyesi Cahit İncefikir, İran’dan ithal edilen karpuzun, aralık ayından bu yana yüksek maliyetlerle eser …

Seyhan Ziraat Odası Idare Şurası Üyesi Cahit İncefikir, İran’dan ithal edilen karpuzun, aralık ayından bu yana yüksek maliyetlerle eser yetiştiren ve hasada hazırlanan yerli çiftçinin emeğinin karşılığını alamamasına neden olduğunu belirterek, fiyatlarda gerilemeler olacağını kaydetti.

İran’dan ithal edilen karpuzun üretici fiyatlarına olumsuz yansıdığını tabir eden İncefikir, “İran’dan gelen eser hijyenik olarak hem sağlıklı değil hem de Aralık’ta bu eserleri yetiştirmeye başlayan yerli çiftçinin emeğinin karşılığını alamamasına neden oluyor. Yurt dışından eser getirilmesi, turfandacılık, erkencilik özelliğinin yitirilmesine neden oluyor. Önümüzdeki günlerde bizim doğal karpuzlarımız dağıtılmaya başlanacak. İthal eserlerde şöyle de bir sorun var. Biz kendi ektiğimiz eserlerin ne olduğunu biliyoruz, bakanlığın murakabesinde yapılıyor. Hangi ilaçlar kullanılıyor, tutanağı, çizelgesi görünür. Ama yurt dışından gelen karpuzun ne olduğunu, yetiştirilirken ne atıldığını, hangi süreçten geçtiğini bilmiyoruz” dedi.

Türkiye’nin karpuz muhtaçlığının yüzde 20’sini karşılayan Adana’nın Akdeniz kıyısındaki Karataş ilçesinde, kumluk ortamlarda hasadın bir hafta sonra başlayacağı bildirildi.

Seyhan Ziraat Odası Idare Heyeti Üyesi Cahit İncefikir, ovada 98-100 bin dönüm arasında turfanda karpuz yetiştiriciliği yapıldığını belirterek, Antalya’nın akabinde Adana’da hasadın başlayacağını kaydetti.

Adana karpuzunun aroma-şeker orantısının hayli lezzetli, renginin ise daha al olduğunu kaydeden İncefikir, çiftçilere de bu olgunluğa ulaşmadan hasat yapmamaları ihtarında bulundu. Havaların serin olması nedeniyle hasadın 1 hafta geciktiğini anlatan İncefikir, “Hasat yapıldıktan sonra 10 gün içerisinde tüm Türkiye’ye kamyonlarımızla eserleri dağıtmaya başlayacağız” dedi.

ETİKETLER: ,
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.