ALTIN 483,30
DOLAR 7,8064
EURO 9,2681
BIST 10,2803
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Sağanak Yağışlı

Besin israfını önlemek için “meyve-sebzeleri başka saklayın” önerisi

30.05.2020
81
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle yürütülen Gıdanı Koru Kampanyası kapsamında …

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle yürütülen Gıdanı Koru Kampanyası kapsamında tüketicilerin de azık israfı konusunda farkındalığının artırılması sağlanacak.

Kelam konusu kampanya dokümanlarında tüketicilere yönelik tekliflerde bulunuldu. AA muhabirinin derlediği haberlere nazaran, “daha ziyadesi daha ucuz” diye, “yanında ücretsiz eser var” diye yahut gereksinimle direkt ilgisi olmayan sebeplerden ötürü plansız alışveriş yapılmamalı. Bu nedenle alışverişe gitmeden evvel gereksinimlerin listelenmesi ve gereksinim kadar alınması ehemmiyet taşıyor.

Soğukta saklanması gereken besinlerin, buzdolabı dışında geçirecekleri vadeyi kısa tutmak için alışverişin en ahir alınması önerilirken besin etiketlerinin dikkatlice okunması ve eserlerin etikette belirtilen koşullarda saklanması tavsiye edildi.

Azıklar gerçek koşullarda saklanmalı

İsrafın önlenmesi için besinlerin hakikat koşullarda koruma edilmesinin kıymet taşıdığı vurgulanan dokümanlarda nokta alan tekliflerin kimileri şöyle:

“Mikroorganizmaların çoğalmasını yavaşlatmak, daha uzun vade taze ve sağlıklı tutmak için birtakım besinler buzdolabında saklanmalı. Çiğ et, tavuk ve balıklar kısa mühlet içinde tüketilmeyecekse -18 kademede dondurulmalı.

Pirinç, un ve bulgur serin, kuru ve karanlık ortamlarda koruma edilmeli. Patates, sarımsak, kuru soğan, taraf elması ve bal kabağı üzere kök sebzeler buzdolabına konmamalı. Bu zerzevat ve meyveler delikli kaplarda, direkt güneş ışığına maruz bırakmadan serin bir ortamda saklanmalı.

Elma, kayısı, üzüm, şeftali, nektar, kavun, incir üzere kimi meyveler olgunlaşma hormonu olarak bilinen etilen gazı salgıladığından, muz, armut, erik, domates, lahana, havuç, salatalık, taze fasulye üzere zerzevat ve meyveler bu gazdan etkilenerek daha süratli çürüyebiliyor. Hasebiyle bu iki öbekteki eserler birlikte koruma edilmemeli.

Buzdolabında besin saklarken, ‘ilk giren birinci çıkar’ kuralı uygulanmalı, birinci alınan eser evvel tüketilmeli. Çiğ eserler, pişmiş yemeklerin ve hazır yemeklerin altında farklı bir rafa konmalı.

Kiler yahut dolaplarıda hava giriş çıkışı olduğundan ve rutubet olmadığından emin olunmalı. Azıklar mekandan ve şayet mümkünse duvardan 15 santimetre uzaklıkta depolanmalı. Besinler, su yahut haşerelerin zarar veremeyeceği formda sağlam ve dayanıklı kaplarda saklanmalı.”

Yemek süratli soğutulmalı

Yemeği soğutmak ne kadar uzun sürerse, yemekteki mikroorganizma sayısının da o kadar çok artacağı aktarılırken mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek için yemeklerin süratli halde soğutulması önerildi. Tüketicilere “hızlı soğutma için büyük ölçüdeki yemekler daha küçük porsiyonlara ve küçük kaplara bölünmeli. 2 saatten ziyade oda sıcaklığında beklemiş olan yemekler tüketilmemeli.” tavsiyesinde bulunularak şunlar kaydedildi:

“Artan azıklar kesinlikle iki gün içinde kullanılmalı. Isıtılmış ama tüketilmeyen yemekler tekrar koruma edilmemeli. Buzdolabında koruma edilen artan yemekler tekrar tüketilmeden evvel süratli halde pişirme sıcaklığına kadar ısıtılmalı. Çorba üzere likit yemekler kaynayana kadar ısıtılmamalı.” .

Evvelden paketlenmiş besinlerin birçoklarında ya “son tüketim tarihi” ya da “tavsiye edilen tüketim tarihi” bulunduğu hatırlatılarak, “Bazı besinler, son tüketim tarihinden sonra bile bozulmamış görünebiliyor ancak bu o gıdayı tüketmenin inançlı olduğu manasına gelmez. Gözle fark edilemeyen mikroorganizmalar bulunabilir. Bu sebeple son tüketim tarihi geçmiş besinler asla tüketilmemeli.” ikazında bulunuldu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.